Bewustzijn
bewustzijn

Ieder mens is gezegend met een lichaam, met emoties, met gedachten en met dromen, verlangens en passie. Hoewel gezegend misschien niet het gepaste woord is. Voor velen is ons lichaam, onze emoties en onze gedachten eerder een vloek dan een zegen.


We zijn ons zeker bewust van ons lichaam. We spenderen uren aan het verzorgen van ons lichaam - weliswaar eerder ons uiterlijk dan ons innerlijk. Maar zijn we ons ook bewust van die negatieve emoties die we voelen? De schaamte, het verdriet, de woede die we misschien al jaren verstoppen voor onszelf en voor de buitenwereld. We zijn ons ook niet bewust van het constant gebabbel in ons hoofd. Onze negatieve zelfpraat waar we ons hele leven lang mee opgezadeld zitten. De stem in ons hoofd die ons doet geloven dat we het niet waard zijn. 


Ons lichaam gaat naar de huisarts, onze emoties naar de psycholoog, onze gedachten naar de zoveelste mental coach, en onze energie naar een healer. Jaren lang lopen we rond dat er iets ‘mis’ is met ons, en dat we daarom maar beter ons laten begeleiden. Keuze genoeg overigens… Weet echter dat ons lichaam, onze emoties, onze gedachten en onze energie allemaal verbonden zijn, onafhankelijk zijn van elkaar en dus één geheel zijn. Een onbalans in één van deze gebieden zal de drie andere beïnvloeden, met alle gevolgen van dien. We onderscheiden dus vijf niveaus:

  1. Fysisch bewustzijn: de mens als fysiek wezen
  2. Emotioneel bewustzijn: de mens als emotioneel wezen
  3. Rationeel bewustzijn: de mens als mentaal wezen
  4. Doelbewustzijn: de mens als creatief wezen (met een levensdoel)
  5. Energetisch bewustzijn: de mens als energetisch wezen


We verstoppen wat lelijk is, om onze beste kantjes in de verf te zetten. We verstoppen dus delen van onszelf. We doen alsof we ons gelukkig voelen, omdat we verwacht worden gelukkig te zijn. Maar het merendeel van de tijd breken we ons af, we denken dat we niet goed genoeg zijn, en als gevolg daarvan voelen we ons ook miserabel. Want onze gedachten beïnvloeden onze gevoelens, en andersom. Maar daar gaan we maar al te gemakkelijk aan voorbij. Omdat we volop bezig zijn om onszelf te verplichten er goed uit te zien, aan de buitenkant. En onze binnenkant dan? Onze binnenkant kunnen we jammer genoeg niet bedekken.


Word het niet eens tijd om je bewust te zijn van jezelf, maar dan volledig. Niet enkel het spiegelbeeld dat je van jezelf waarneemt in de spiegel in je badkamer. Maar word je ook bewust van je emoties, van je gedachten, van je energie. Van zodra je je bewust bent van het feit dat je niet alleen een lichaam hebt, maar dat je ook emoties en gedachten hebt, en dat je geleid wordt door je passie en je dromen, zal het je opvallen dat je automatisch een ruimer bewustzijn ontwikkelt, het bewust zijn van je omgeving, van je partner, van je gezin, van je job,… 


We zouden ons dus bewust(er) moeten zijn van ons lichaam, van onze emoties, van onze gedachten en van ons innerlijk ‘vuur’ om onze doelen te verwezenlijken. Er is echter één groot probleem: veel van onze innerlijke processen verlopen grotendeels onbewust. We zijn er ons dus niet van bewust. De menselijke geest heeft een mysterieus karakter, doordat hij deels een bewust gebeuren en deels een onbewust gebeuren is. Ook hebben we allemaal een hoger bewustzijn. Je komt op de top van de berg als je maar diep genoeg graaft, en je komt op de bodem van de zee als je maar hoog genoeg klimt. Het een is het resultaat van het ander: als je graaft in de lagen van je onderbewustzijn, en je ontdoet jezelf van de pellen van het ego, kom je uit bij een hoger bewustzijn. Het is net zoals een ui. Laag per laag pel je jezelf af van onderbewuste – veelal negatieve – emoties en gedachten. Je zet deze in het licht van je bewustzijn, zodat ze geen obstakel meer vormen. Je wordt je als het ware meer bewust van je onderbewuste, zodat je een hoger bewustzijn ‘ont-wikkelt’. Je ‘ont-wikkelt’ je wikkel, je omhulsel, totdat je aankomt bij wie je werkelijk bent, zonder je ingewikkeld omhulsel. Maar het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn.


Als we ons meer bewust zijn van wie we zijn – ons lichaam, onze gedachten, onze emoties en onze passies – ontwikkelen we tegelijkertijd een ruimer bewustzijn van onze buitenwereld. Want onze buitenwereld is een projectie van onze binnenwereld. En van zodra we begrijpen dat er achter onze materiële werkelijkheid een heel andere werkelijkheid schuilgaat – de wereld van de energetische principes – kunnen we beiden integreren in ons leven.


Deze andere wereld volgt heel andere regeltjes. En als we deze regeltjes onder de knie krijgen, kunnen we bewust gaan bijdragen aan ons geluk, onze gezondheid, onze overvloed. En als bonus mag je achter de schermen kijken. Hier schuilt een massa aan informatie waar we gewoon aan voorbij gaan. Maar als we deze informatie ontdekken en kunnen gebruiken om onszelf, anderen, en onze leefwereld zinvoller te maken, dan heeft je leven ook écht zin, en krijg je zin om te leven!

Equivida - Kapucijnenvest 30, 2500 Lier - nathalie@equivida.be - 0468/22.53.62 - BTW 0673.881.368