Derde chakra

Het derde chakra

Locatie: Maagstreek, ter hoogte van de zonnevlecht.


Kleur: Geel.


Bewustzijn: Ik doe. Ik denk.


Zetel van:

 • Ons verstand, onze mentale wereld, gedachten en ideeën.
 • Gerichte wil en daadkracht.


Recht: Om te handelen.


Organen: Dunne darm, pancreas, maag, lever en gal, milt, spier- en zenuwstelsel.

Levensgebied/werking: 

Dit is het niveau van onze verstandelijke of mentale wereld. Het meest bekend als ‘centrum van macht en kracht’ functioneert het als een opslagruimte voor de oordelen, meningen en ideeën die we over onszelf en de wereld verzameld hebben. Dit centrum wordt gezien als de oorsprong van het cognitieve, het ‘wetende’ dat ons vertelt hoe te handelen binnen het kader van de maatschappij, werk, en wereld. Deze oordelen beïnvloeden op hun beurt onze zelfbeoordeling en ons zelfvertrouwen.


In dit centrum is het emotionele en psychische evenwicht gesitueerd en hier worden gedachtepatronen gevormd. Balans is één van de sleutelwoorden: de balans tussen emotie en intellect, de balans tussen rationele, intuïtieve en paranormale vermogens.

Er zal dus meer balans en stabiliteit in je leven komen. Je linkerhersenhelft en rechterhersenhelft zullen beter gaan samenwerken, zodat je niet slechts rationeel of gevoelsmatig georiënteerd zult zijn. Het zonnevlechtchakra bepaalt hoe jij als individu overkomt op de buitenwereld, welke energie je uitstraalt naar buiten toe.


Het derde chakra is verantwoordelijk voor de energieverdeling. Alle organen die door de plexus solaris worden aangestuurd, hebben te maken met voedselopname en energie, maar ook met het lozen van schadelijke stoffen. Als er voor het lichaam geen voedsel is dat kan worden opgenomen door de darmen, de lever/gal en de pancreas, is er geen energie beschikbaar. Wie veel energie heeft, heeft doorgaans ergens zin in, stelt zijn doel en gaat aan de slag. Om een doel te bepalen, hebben we richtinggevoel nodig en een wil die keuzes maakt uit de vele mogelijkheden die zich aandienen. Wie geen energie heeft, wil niets, wil nergens naartoe.


Chakracorrespondenties:

Persoonlijke kracht is een logische associatie bij het derde chakra. Het eerste en tweede chakra zijn sterk op de buitenwereld gericht, maar het derde chakra geeft aan hoe krachtig je jezelf voelt.


Ben je geneigd om je in jezelf terug te trekken en niet voor jezelf op te komen? Of ben je juist degene die altijd voor alles en iedereen opkomt en ten strijde trekt tegen ieder onrecht? Waar het om gaat, is een goede balans te vinden om op de juiste manier met de levensenergie om te gaan.


Zenuwen, zenuwachtigheid en rusteloosheid worden ook gerelateerd aan het derde chakra.


De kracht van zelfvertrouwen laat zien of je in staat bent om te vechten voor wat je belangrijk vindt en hoe je een plaats voor jezelf in het leven creëert. Het laat zien hoe je jezelf ziet ten opzichte van de buitenwereld. Het belangrijkste punt hierbij is dat de energie die jijzelf uitstraalt naar buiten toe, weerspiegeld wordt in de reacties van andere mensen op jouw energieveld. Wat je uitstraalt, krijg je ook terug. Daarom is het belangrij dat je positiviteit uitstraalt en daarmee je zelfvertrouwen opbouwt.


Het derde chakra wordt ook de zetel van de persoonlijkheid genoemd.


Aandoeningen bij een gebrekkig functioneren:

Fysisch:

 • Stoornissen van spijsvertering en stofwisseling.
 • Leverproblemen, problemen met milt, maag, galblaas.
 • Pancreas: Diabetes mellitus (suikerziekte) gezien diabetes veroorzaakt wordt door het niet goed functioneren van de pancreas.
 • Nervositeit, onrust.
 • Overgewicht/gewichtsproblemen.
 • Oververmoeidheid.


Emotioneel:

 • Machtsproblemen: machtsmisbruik, dominantie, baas willen spelen.
 • Eetstoornissen.
 • Labiel zijn: wisselende gemoedstoestanden.
 • Apathie.
 • Depressie: hier gaat het vaak om een lethargische depressie, die gepaard gaat met een gevoel van oververmoeidheid.
 • (Onverklaarbare) angste nomdat hier veel indrukken binnenkomen die een mens opdoet.
 • Onzekerheid: anderen vastklampen om zekerheid te vinden, veel waarde hechten aan oordelen van anderen.
 • Wanneer er een verbinding is met het hart, ontstaan er afhankelijkheid en hulpbehoevendheid (het vermengen van verlangen naar liefde en behoefte aan macht).

Equivida - Kapucijnenvest 30, 2500 Lier - nathalie@equivida.be - 0468/22.53.62 - BTW 0673.881.368